miercuri, 23 iulie 2008

Elevii Şcolii 17, laureaţi ai festivalului folcloric de la Cernăuţi

În această vară a fost organizată, la Cernăuţi, cea de-a IV-a ediţie a Festivalului folcloric internaţional “În grădina cu flori multe”. Organizatorii festivalului au fost Centrul bucovinean de artă pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale româneşti Cernăuţi, Asociaţia Regională de Educare a adulţilor Suceava şi Centrul Regional pentru educaţie estetică „Tineretul Bucovinei”, prezentator şi principal organizator fiind Iurie Levcic – redactor al Companiei de televiziune şi radiodifuziune din Cernăuţi şi preşedinte al Centrului bucovinean.
Ansamblul folcloric “Ciobănaşul” de la Şcoala nr. 17 Botoşani, instruit de profesorul Vasile Asiminicesei şi în coregrafia lui Mihai Chelărescu, a ocupat locul I în competiţia în care s-au înscris 9 ansambluri folclorice din România, Ucraina şi Republica Moldova. Tot în această vară, elevii Şcolii 17 au ocupat prima treaptă a podiumului la Festivalul folcloric interjudeţean desfăşurat la Agafton, ei calificându-se şi la preselecţia organizată pentru cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului internaţional de folclor “Peştişorul de aur”, ce va avea loc în august la Tulcea.
“Luna viitoare, ansamblul cu care ne vom prezenta la festival poartă numele “Hora” şi este rezultatul unei “fuziuni” între Ansamblul “Ciobănaşul”, de la Şcoala 17 şi Ansamblul “Fluieraşul” de la Palatul Copiilor, condus de Ioan Enciu, punctează Vasile Asiminicesei, ce va fi director artistic al structurii nou create. Dirijor la “Hora” va fi Ioan Enciu, iar Mihai Chelărescu se va ocupa de coregrafie. Dacă luăm în calcul şi “grupa mică” de la Şcoala 17, instruită de învăţătoarea Maria Spătariu, ansamblul nou creat va avea în componenţă în jur de 80 de artişti amatori.
E cert că dragostea pentru viaţa artistică şi pentru ieşirea copiilor din cotidian îi motivează, în principal, pe cei ce îi îndrumă, din moment ce, aşa cum recunoaşte Vasile Asiminicesei “multe din componentele costumelor populare cu care apar pe scenă copiii din ansamblu sunt confecţionate pe cheltuiala noastră şi a câtorva colegi. De multe ori am suportat şi cheltuiala deplasărilor la spectacole sau festivaluri, aşa că totul pare, ades, o frumoasă nebunie”.

Niciun comentariu: