sâmbătă, 8 noiembrie 2008

Adolescenţi botoşăneni, pe urmele lui Eminescu

* Spre finele lunii octombrie, elevi de la liceele botoşănene „Mihai Eminescu”, „A.T. Laurian” şi „Sportiv” au căutat urmele paşilor lui Eminescu pe teritoriul Ucrainei *

În vară, în prima etapă a Proiectului „Pe urmele lui Eminescu, pe jos”, un grup de studenţi şi profesori de la universitatea din Cernăuţi au păşit prin teritoriile din judeţul Botoşani, ce păstrează amintirea marelui nostru poet. Proiectul, ce are drept iniţiatori asociaţiile botoşănene „Floare albastră”, „Car_pates” şi Universitatea „Yuri Fedkovich” şi care a beneficiat de suportul Primăriei Botoşani şi al Universităţii din Cernăuţi, a continuat în luna octombrie cu cea de-a doua etapă, în care ucrainenii au fost gazde. Grupul de botoşăneni, din care au făcut parte liceeni ce sunt membri ai Cercului ecoturistic Car_Pates, preşedinţii celor două asociaţii şi Victor Semciuc, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din judeţul Botoşani (în calitate de translator), a descoperit, la pas, frumuseţea oraşului Cernăuţi, unde a învăţat Eminescu în vremea lui.

Mai puţin cunoscut e faptul că în oraşul ucrainean Crasna localnicii au transformat casa parohială în care Eminescu a dormit o noapte, în drum spre manifestările de la Putna, într-un muzeu cu tentă etnografică, în care botoşănenii au putut admira un impozant bust al poetului. Tot la Cernăuţi, grupul de români a vizitat Universitatea „Yuri Fedkovich” şi Gimnaziul „Aron Pumnul”. La ambele structuri au fost făcute donaţii de carte românească, gest ce a fost repetat şi pentru şcoli din Crasna şi din Voloca. În timpul periplului ucrainean, profesorii universitari şi studenţii ce în vară au fost în România au alcătuit un itinerar ce a cuprins muzee etnografice şi de artă, expoziţii neobişnuite (cum ar fi cea gândită pentru nevăzători – de fotografii ce pot fi „văzute” cu mâna), precum şi numeroase lăcaşuri de cult. Organizatorii au oferit şi un „bonus” botoşănenilor, mai exact un picnic la Cetatea Hotinului şi o drumeţie în Carpaţi, până la cota 1400 de metri, unde izvorăşte unul din cele trei izvoare ale Siretului. Întrucât Anatolii Daneliuk, coordonatorul grupului din Ucraina, este şi preşedintele unui club de alpinism, el le-a mai oferit oaspeţilor veritabile demonstraţii în domeniu, adolescenţilor botoşăneni oferindu-li-se apoi şansa - cu echipament adecvat - de a “testa” şi ei cât de abrupte sunt stâncile din pădure. De-a lungul zilelor petrecute în Ucraina, tinerii din Botoşani au dat interviuri pentru radioul din Cernăuţi, informaţii despre proiect urmând a apărea în ziarul universităţii, dar şi în publicaţii ale ucrainenilor din România. Încă din vară, proiectul are propriul blog, botosanicernauti.blogspot.com, pe el fiind postate numeroase fotografii, dar şi informaţii legate de alte proiecte româno – ucrainene.

Niciun comentariu: